Darko Jambrović O'Sensei

 

 

Kempo Biografija

(skraćena verzija)

 

 

 

Sensei Darko je rođen 1957.g. u Vukovaru. Prst sudbine je htio da se riječ Kempo javi još dok je bio sasvim mali, igrajući se sa svojim prijeteljima u dvorcu u Erdutu gdje je tada živio, dobio je nadimak Kempo. Za klub Katu gdje se Kempo počeo vježbati 1975.g. čuo je još u II ZG Gimnaziji, da bi započeo svoj Kempo put 20.04.1977.g. Glavni učitelj mu je bio Sensei Nagaboshi od 1977-1995.g. Zahtjevi i kriteriji koje je postavljao Sensei Nagaboshi su bili nevjerojatno veliki i strogi, a odnos tradicionalno istočnjački. Moralo ga se služiti, slušati, trpjeti i to dosta često u vrlo nepovoljnim okolnostima. Ego koncepti su bili na velikim kušnjama i jako je malo onih koji su uspjeli završiti svoje šegrtovanje.

Prvi i vrlo utjecajan učitelj na njegovom Kempo putu bio je Sensei Damir Tenodi od kojeg je naučio glavninu Kata (Pingan 1-5, Itosu 1-5, Chungking, Saifu, Seienchin, Tensho i Sanchin) koje su bile ispravljane i nadopunjavane vezano uz njegovo napredovanje od glavnog europskog učitelja Naboshi-a.

 Sensei Damir Tenodi izvodi Tobi Ushiro Geri (rane `70)

 

 

Ono što je bila dodatna vrijednost u podučavanja Sensei-a Tenodija je velika sposobnost za manifestiranje "vodenog" aspekta Kempa, kao i naglasak na njegovim neslućenim energetskim potencijalima.Sensei Tenodi je bio veliki autoritet i ogromna motivacija, uz to on je bio izuzetno talentiran učitelj, tako da je Sensei Darko Jambrović nevjerojatno brzo napredovao i sustizao seniore u Dojo-u. Uz Sensei Tenodija je naučio kroz direktno iskustvo veliki dio “tajni” vezanih uz Kumite. Teško je pronaći nekog drugog učitelja koji je imao takav osjećaj za partnera i međuprostor (Ma’ai) u “bremenitoj komunikaciji”.

Nakon Sensei Tenodija kroz period od godinu dana najčešće je vježbao pod nadzorom i vodstvom Sensei Veljka Grujić(od 1980-82) koji ga je učio čvrstoći, stabilnosti i izdržljivosti. Treninge koje je Sensei Grujić u to vrijeme vodio karakteriziralo je više od sat vremena vježbanja u stavovima (na mjestu i u kretanju) bez dizanja iz stava.

 

Nitko nije mogao bolje prezentirati čvrstoću i nepomičnost u stavovima od Sensei Veljka. Nakon toga dolazi period od godinu dana vježbanja sa Sensei Matkom Andričević učiteljem kojeg je u to vrijeme krasila velika kreativnost i analitičnost (aplikativnost-Shakumei/Bunkai) vezana uz sve tehnike, osobito one koje su se koristile u Katama.

 

 

 Stoje s lijeva: Ivan Krolo, Ante Vukšić, Veljko Grujić i Darko Jambrović; Sjede s lijeva: Predrag Dukić, Damir Tenodi, Shifu Nagaboshi, Milena, Ljubica Andričević i Matko Andričević (1979.g.)

 

Shifu Nagaboshi izvodi Yoko Geri Keage renketsu Jodan Uraken Uchi

   

Sensei Matko je podučavao detaljnim primjenama tehnika, kao i raznim vrstama bacanja, polugama i sl. Naglasak je bio na otkrivanju prikrivenih značenja i mogućnosti primjene Kempo tehnika, kao i povezanosti s disanjem, te općenito govoreći meditaciji u pokretu. Nakon povratka iz vojske njegov mlađi brat Sensei Žarko Andričević sve više postaje glavna Kempo ličnost u tadašnjoj državi, te istovremeno i Sensei Darkov učitelj, iako nikada u punom smislu te riječi jer su oni imali i zajedno vježbali kod istog učitelja, te je to više bio odnos stariji-mlađi brat. Njegovi treninzi su bili toliko teški i dugotrajni, da je rijetko tko uspijevao ostati do kraja na nogama (pri tome se misli da bi tijekom treninga koji su trajali oko 3 sata studenti nekoliko puta sjedali u Zazen ili odlazili u toalet kako bi se osvježili, odmorili, povratili disanje i energiju).

 

Sensei Darko J. je po tom pitanju bio čvrst i nepokolebljiv, nikada spreman na odustajanje. Uz tako žestoke treninge Sensei Žarka je krasila sposobnost izvođenja tehnika na gotovo savršen i lijep način. Bilo je prekrasno vježbati uz njegovu prisutnost i nastojanje da se radi na isti način kao on. Upravo je Sensei Žarko učitelj koji je u najvećoj mjeri stvorio preduvjete da Sensei Darko J. razvije ovakav odnos prema ispravnoj formi, što nikada nije prestao raditi, već samo otkrivati njezinu suštinu. Osim toga Sensei Žarko je bio fantastično brz u izvođenju tehnika i Kumite-u tako da se je i taj aspekt mogao izuzetno dobro uz njega naučiti.

 

Sensei Darko (2007.g.) nakon 30.godina neprekinute KEMPO prakse.

   Sensei Darko je počeo podučavati Kempo već 1979.g., a 1980.g. otvara prvi Dojo u Gajnicama ZG. 1983. otvara Dojo u Samoboru. U Honbu Dojo-u ZG intenzivno podučava od 1990-96. Prisustvovao je na 19 dvotjednih seminara koji su od 1983.g. bili internacionalni (prvo Badija ’83, ’84 i ’85.g. pa zatim Orebić ’86 do ’96), te prazničkih (nekada su to bili Dan Republike 29.11. i Prvi Maj, a kako je običaj bio spojiti blagdan sa vikendom, to nikada ne bi bilo manje od 4-5 dana) što sve zajedno sa dnevnim i dodatnim seminarima ispada gotovo dvije godine u cjelodnevnim treninzima (jer su seminari imali 5-6 treninga dnevno+predavanja+meditacija). Uz Kempo, Sensei Darko je već 1977. počeo prakticirati i temeljito studirati Indijsku i Kinesku Yogu što nije prestao do danas, zatim Chi Kung, meditaciju, budizam i druge zdrave oblike energetskih i duhovnih praksi.

 

 

1997.g osniva nezavisnu školu Kempa BIJELI LOTOS u kojoj neprekidno podučava sve do danas.

 
 

Glavni Izbornik

 

Treninzi

Kontakti

Brzi Linkovi

BL Picassa Photo
pogledajte našu fotogaleriju
BL Blog
posjetite BijeliLotos Blog
BL Literatura
mala BL biblioteka