Tradicionalni Kodeks ¨ON¨

 

 

Od samog početka prakticiranja Kempo-a studenti (Kempo Ka) preuzimaju određene obaveze i odgovornosti. Ove obaveze se protežu na nekoliko područja i zovu se ON. Dijele se na Gimmu ON i Giri ON. ON nas čini svjesnijima svrhe i značenja običnih stvari u životu. Razvijanje dubljeg uvida se postiže stalnim podsjećanjem na preuzeti ON.

 

 

Gimmu On

se odnosi na našu zahvalnost i dug prema domovini, prema roditeljima (starateljima) i njihovim tradicijama jer su nas njegovali i omogućili da budemo to što jesmo. Zatim prema svom učitelju (Sensei ili Sempai) zbog upućivanja i pomaganja na Kempo putu.Ovu vrstu ON-a nije moguće ispuniti ili "odraditi" do kraja. Obaveze se moraju obostrano ispunjavati što znači da nam domovina (vlada, vladar i sl.) moraju osigurati siguran život, hranu, stan i posao, roditelji dobro odgojiti i zbrinuti, a učitelj dobro podučavati. To su njihove temeljne obaveze.

 

Giri On

dolazi iz nesebičnog srca kao spontana reakcija ispunjena iskrenom ljubavlju i ljubaznošću prema bližnjim ljudskim bićima bez ikakvog očekivanja da nam se uzvrati.

 

Dio ON-a koji se odnosi na Kempo studenta i direktno je vezan uz Dojo Gimmu - prema Sensei-u (Sempai-u), Dojo-u, Tradicijama, drugim studentima, Putu Giri - neprestano usavršavati svoju vještinu (umjetnost) Kempo-a na sve načine. Njegovati cijelo vrijeme puno poštovanje prema drugima (braći i sestrama na putu). Prisustvovati treninzima redovito. Vježbati u zdravom stanju uma i tijela. Vježbati kako bi se prevladale sve smetnje. Cijelo vrijeme biti svjestan Dojo Kun-a (Dojo obečanja). Podržavati Dojo na sve načine i najviše što se može. Nikada ne zlokoristiti bilo kojeg studenta. Usavršavati svoju mudrost. Uz rad na sebi neprekidno raditi i za druge.  

 

 

 

 

Brzi Linkovi

BL Picassa Photo
pogledajte našu fotogaleriju
BL Blog
posjetite BijeliLotos Blog
BL Literatura
mala BL biblioteka