Rituali

 

 

Svi rituali u Dojo-u zasnivaju se na unutrašnjim principima prakse i ti principi upravljaju i čuvaju podjednako tijelo i um. Oni naglašavaju obostrane (Sensei-student; student-Sensei; student-student; Sensei-Sensei…) napore, jednakost i sigurnost. Kako ne postoji viši i niži oblik naklona, svi izvode Rei istovremeno i jednako.

 

 

 

 

Značaj rituala osvjetljavanje svega prisutnoga sada i ovdje

Rituali se u Kempu između ostalog koriste za smirenje, usredotočenje i stabiliziranje uma. Tijekom rituala praktičar u sebi mentalno proživljava sve razne, ritualom zadane teme, te takva praksa spontano polučuje određena mentalna stanja. On primjećuje kako jedno stanje nastaje, a drugo nestaje. Dovodeći u um ritualno odigravanje u propisanom, skladnom redu i napretku, praktičar može izravno iskusiti ono što je sadržano u ritualu i kako njegova vlastita svijest na to odgovara. Postaje svjestan nesavršenosti u sebi, kako u osnovnom kontroliranju usmjerenja, tako i u stvarnoj kvaliteti same svijesti. 

 

 

 

Važnost naklona

Ceremonija naklona označava iskaz ili početak svjesnog prelaska iz jedne sfere u drugu. Oni su «Rituali prolaza» koji simbolički i suštinski demonstriraju ulazak u drugačije stanje svijesti i djelovanja. Važno je rituale i ceremonije promatrati kao živo učenje, a ne mrtve ili napamet naučene dogme. Usklađujući se s njihovim suptilnim značenjima, možemo početi uviđati i kušati njihovu svrsishodnost u sadašnjosti i ispravno usmjerenje za budućnost. Oni nas uče postizanju mudrosti na gotovo intuitivan način, suprotno od one nama uobičajene vanjske metode «skupljanja informacija i štrebanja» koji karakteriziraju naše obrazovanje.

 

   

 

Brzi Linkovi

BL Picassa Photo
pogledajte našu fotogaleriju
BL Blog
posjetite BijeliLotos Blog
BL Literatura
mala BL biblioteka