Razni članci

 

 

Ovdje možete pročitati na što Kempo eksperti žele ukazati vezano uz različite teme.

 

Cjelovitost u BL Kempo praksi      
Autor: Darko Jambrović, O'Sensei
 

Danas se vrlo često koristi riječ holizam ili cjelovitost, naročito u vezi s raznim oblicima alternativnog liječenja ali i sa psihologijom, prehranom, ekologijom i sl. Holizam se zasniva na principu pridavanja veće važnosti cjelini u donosu na pojedinačne dijelove-sastavnice. Unutar naše škole cjelovitost je prije svega ideal ili idealno stanje odnosno sklad svih kompatibilnih i antagonističkih elementarnih kvaliteta koje čine cjelinu. Osim toga ona nas unutar BL Kempo prakse upućuje na suočavanje sa savršenom cjelinom kako bi otkrili svoje sadašnje stanje. Na taj način smo u prilici uvidjeti određene neravnoteže u koliko postoje. 

Ono što je kod cjelovitosti unutar BL Kempo treninga najvažnije, jest njegovo ostvarenje koje se provodi dovođenjem u ravnotežu onih elemenata naše prirode koji su prenaglašeni ili nedovoljno zastupljeni. Sklad je predstavljen jezikom simbola. Simboli su kao što znate asocijativni i sugestivni znakovi kod kojih se uz pomoć jednog znaka može predstaviti čitav niz stvari i njihovih značenja. Svrha simbola bi bila da nam omogući stjecanje direktnog poimanja ili uvida u prirodu nekog vrlo kompleksnog fenomena na krajnje jednostavan način.

 

BL Kempo kao svoj simbolički jezik koristi pet elemenata: zemlju, vodu, vatru, zrak i eter. To su prastari simboli korišteni kako na istoku (Vede, rani budizam), tako i na zapadu (srednjevjekovna alkemija), ipak svoje puno značenje i primjenu su dobili u okviru Mikkyo ezoteričnog učenja. Elementi predstavljaju postupnu materijalizaciju, u kojoj se stvarnost razlaže od njenih grubih, najmaterijalnijih dijelova, sve do onih najfinijih nematerijalnih.

 

 

Zadnja Promjena ( Utorak, 11 Kolovoz 2009 13:58 )

Brzi Linkovi

BL Picassa Photo
pogledajte našu fotogaleriju
BL Blog
posjetite BijeliLotos Blog
BL Literatura
mala BL biblioteka